Радио уживо
Епархија бачка Радио Беседа Радио Тавор Радио Славословље Сајтови СПЦ
Контакт-редакција
Почетна Актуелно Архива Вести из Епархија Распореди богослужења

Архива...

» ПРАЗНИК СВ. БЕСПРЕБРЕНИИКА КОЗМЕ И ДАМЈАНА У СОМБОРУ
» Протојереј Владан Симић: Ко је угасио светло?
» OБАВЕШТЕЊЕ О БОГОСЛУЖЕЊУ!
» ОБАВЕШТЕЊЕ!
» ОБАВЕШТЕЊЕ!
» ОБАВЕШТЕЊЕ!
» У ЖИЧИ ПРОСЛАВA ЈУБИЛЕЈA – ОСАМ ВЕКОВА АУТОКЕФАЛИЈЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
» ПОСЛАНИЦА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ПОВОДОМ ОСАМ ВЕКОВА САМОСТАЛНОСТИ
» ОБАВЕШТЕЊЕ!
» ОБАВЕШТЕЊЕ!
» ОБАВЕШТЕЊЕ!
» ОСВЕШТАНЕ ПРОСТОРИЈЕ УДРУЖЕЊА "МАСЛАЧАК"
» НАЈАВА: ПОЧАСТ ЛАЗИ КОСТИЋ НА ЗВЕЗДАНОЈ СТАЗИ
» Начало индикта – Црквена нова година
» СЕДНИЦА КОМИСИЈЕ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА ВЕРСКУ НАСТАВУ
» НАЈАВА ЗА ПАТРОН!
» Молитва за почетак нове школске године
» УВЕДЕН У ДУЖНОСТ НОВИ ЂАКОН ПРИ СВЕТОЂУРЂЕВСКОМ ХРАМУ У СОМБОРУ
» ПОТРЕБНА НАМ ЈЕ ИДЕЈА ОЦА
» ЗАШТО СТРАДАЈУ НЕВИНА ДЕЦА

ЗАВРШЕНА МАНИФЕСТАЦИЈАТрећи пут по реду, увек у месецу септембру када је Лаза Костић женидбом постао Сомборац,
најтананије нити које су саткале овај фестивал припадају Јулијани. Посебно ове, 110. године од упокојења супруге др-а Лазе Костића рођене Паланачки, усмерава се пажња стручне и најшире јавности на дубок, дуготрајни траг особе која је "спасила Лазу, и живот и дело. Да се само за Лазу изборила и да ништа друго није учинила била би велика. Уз Јулијану, Лаза је ушао у луку спасења и смирења. Није ни случајно ни чудно што су најбоље творевине његове настале када је имао безбедност, мир, усидрио се у сомборској луци. Питање је да ли би икада била написана и објављена Књига о Змају, критичка катарза која открива луцидан дух једног од највећих интелектуалаца овог века и Књига Песама, рођена Santa Maria della Salute, да Костић није имао сомборски мир."(Ми.Р)

Гала вече у Сомборском позоришту почело је одговарајућом моноопером Таривердијева Ишчекивање у којој сопран Памела Киш Игњатов у 35-минутном комаду на клупи ишчекује мушкарца који никако не долази на заказан састанак. Сасвим одговарајуће, и музика и тематика подсећају на неодступно, одано 25-годишње ишчекивање свога Лазара. Мисли о заслузи Јулијаниној на стварању и објављивању Лазиних капиталних дела у Сомбору изнела је реномирана глумица Светлана Бојковић, овогодишњи почасни гост целокупног фестивала.

Лаза Песник је присутан кроз две музичке нумере М. Расинског Објесен и Моја дангуба на истоимене стихове звезданог песника, а у извођењу домаћина, обједињена два хора под управом Милана Радишића.

По угледу и у сарадњи са водећим британским болницама, Фондација "Лаза Костић" је пре три године увела уметност у болнице осликавањем Дрвета захвалности на онкологији у Сремској Каменици, прошле године Реке захвалности на психијатрији у болници др Радивој Симоновић. Оба осликана простора отворио је Војин Ћетковић, док је ове године на позив Одељења за гинекологију, Фонтану захвалности за младе маме у ишчекивању принова свирала победничка клавирска дуа са такмичења у Врњачкој Бањи и новоосновани клавирски дуо "Даша и тата", чији млађи члан још није напунио 6 година.

Јулијана и Лазар, обоје литургуијски хришћани, својим тестаментима су оставили знатне суме за помен њихових душа у манастирима и црквама блиским њиховим срцима. Опет, по речима сомборских надлежних свештеника не памти се нити постоји траг да је брачном пару Костић у светођурђевској цркви икада одржан помен. Од 2017. године, парастос брачном пару који је Сомбору даровао силна материјална и нематеријална блага, обавезни је део фестивала након Литургије у светођурђевској цркви у којој су се Јулијана и Лазар венчали септембра 1895.

Брига Јулијанина и Лазина за добробит и здравље омладине очитовала се током целих њихових живота. Лаза се залагао за оснивање омладинских спортских друштава, за побољшано образовање и ширење видика младих, док је Јулијана завештала куће и имања за незбринуту сирочад, подизање деце без родитеља и средстава. Стога није чудно што ове године цео фестивал почиње бденијем и представљањем заједнице Земље Живих за одвикавање од савремене пошасти која хара младим нараштајима - зависност од дроге, алкохола и мобилних телефона, тј игрица. О. Бранко Ћурчин, иницијатор и духовник заједнице, између осталог ће представити и једну могућност у потрази за Смислом и Узбуђењем – књигу О камену одбаченом, презвитера Оливера Суботића.
Четвородневни фестивал завршава се ручком "а ла Тесла" у Фијакеру старом и представљањем новог, проширеног "Прометејевог" издања књиге Предрага Пузића Теслин јеловник.

Кристина Давидовић
Секретар Фондације Лаза Костић


ГАЛЕРИЈА СЛИКА...

Радио Православне Епархије бачке
064/811-8633
muzika@blagovesnik.rs
urednik@blagovesnik.rs
info@blagovesnik.rs
fotografije@blagovesnik.rs
tehnika@blagovesnik.rs

www.blagovesnik.rs