Радио уживо
Епархија бачка Радио Беседа Радио Тавор Радио Славословље Сајтови СПЦ
Контакт-редакција
Почетна Актуелно Архива Вести из Епархија Распореди богослужења

Архива...

» ОБАВЕШТЕЊЕ!
» ПРЕДАВАЊЕ У НЕДЕЉУ!
» КРСТОПОКЛОНА НЕДЕЉА
» ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА, 27.03.2019.
» ОДЖАНО ПРЕДАВАЊЕ У КУЛИ
» ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКИХ НАМЕСНИШТАВА СУБОТИЧКОГ И СОМБОРСКОГ
» ПАЧИСТА НЕДЕЉА
» ОБЕЛЕЖЕНА ДВАДЕСЕТОГОДИШЊИЦА БОМБАРДОВАЊА
» ОБАВЕШТЕЊЕ!
» Опасни портпароли
» ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА, 20.03.2019.
» НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА
» Теодорова субота у Гакову
» МОЛЕБНИ КАНОН СВ. ТЕОДОРУ ТИРОНУ
» РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА У ТОКУ ВЕЛИКОГ ПОСТА
» ОБАВЕШТЕЊЕ!
» Став Српске Православне Цркве о црквеној кризи у Украјини
» Лични став уз „Став Српске Православне Цркве о црквеној кризи у Украјини”
» ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА, 13.03.2019.
» Велики канон Светог Андрије Критског

БОГОЈАВЉЕЊЕ У АРХИЈЕРЕЈСКОМ НАМЕСНИШТВУ СОМБОРСKОМНа Богојављење, Светом Литургијом у Храму Св. великомученика Георгија је началствовао протојереј Александар Лазић уз саслужење презвитера Саво Николића, презвитера Бранислава Шијачића и ђакона Константина Дојића из Епархије будимљанско-никшићке.

ГАЛЕРИЈА СЛИКА...

У Храму Рођења Св. Јована Претече, Светом Литургијом је началствовао протојереј Срђан Перић уз саслужење протонамесника Бране Влајковића и протојереја-ставрофора Ратомира Петровића, умировљеног свештеника.

ГАЛЕРИЈА СЛИКА...

Кула-На празник Богојављења, Евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Владислав Пајић уз саслужење презвитера Борислава Тошића и ђакона Петра Николића. Након заамовне молитве извршен је чин Великог освећења воде која је после дељена верном народу нашега града.

За потребе храма, нову прохромску посуду запремине хиљаду литара даривао је овогодишњи кум господин Јован Поповић са породицом.

ГАЛЕРИЈА СЛИКА...

Станишић- у Светониколајевској цркви у Станишићу, Свњету Литургију је служио протонамесник Славољуб Лугоњић. Након Свете Литургије, отац Славољуб је извршио чин Великог освећења воде.

ГАЛЕРИЈА СЛИКА...

Апатин- У суботу 19. јануара текуће године у храму Сабора Светих апостола у Апатину, Светом Литургијом и Великим водоосвећењем прослављен је празник Богојављења, Светом Литургијом началствовао је презвитер Младен Глушац, парох апатински други уз саслужење презвитера Жељка Васића, пароха апатинског првог.

ГАЛЕРИЈА СЛИКА...

Пригревица- У суботу 19. јануара текуће године прослављен је празник Богојављења и у богомољи Светог апостола Марка у Пригревици. Светом Литургијом началствовао је презвитер Љубиша Човић, војни свештеник и сабрат Светоапостолског храма у Апатину.

ГАЛЕРИЈА СЛИКА...

Кљајићево- На празник Богојављење у храму Успења Пресвете Богородице у Кљајићеву, Свету Литургију служио је протонамесник Бошко Симић, надлежни парох. После заамвоне молитве, извршен је чин великог освећења воде у присуству верног народа.

ГАЛЕРИЈА СЛИКА...

Сивац- У суботу, 19. јануара 2019. године, у светониколајевској цркви је свечано прослављено Богојављење. Свету Литургију је служио презвитер Стојан Марић, после које је освећена и народу подељена освећена вода.

ГАЛЕРИЈА СЛИКА...

Стапар- Светом Литургијом је началствовао презвитер Милан Цирар, уз саслужење презвитера Зорана Малешевића. У наставку молитвеног сабрања уследило је освећење Богојављенске воде.

ГАЛЕРИЈА СЛИКА...

Богојављење (грч. Θεοφάνεια) је празник који слави откровење Бога Сина као оваплоћеног у Исусу Христу. Слави се 6. јануара, односно 19. јануара.

Богојављење је један од петнаест највећих хришћанских празника.

Кад је Јован погружавао Христа у воде реке Јордана, чуо се с небеса глас Бога Оца: "Ово је Син мој љубљени, који је по Мојој вољи". У Јордану је стајало друго Лице Свете Тројице, Син Божји, као Богочовек, а над Сином Божјим лебдео је Дух Свети у облику светлоснога голуба. То је било Богојављење. Ту се јавно открио Бог као Отац, Син и Дух Свети, као Света Тројица. Бог се јавио и васељену просветио. Богојављење се празнује 6. јануара по старом календару (19. јануара по новом). На тај дан освећује се вода која се носи кући и пије ради здравља и просвећења душе и тела. Та богојављенска водица никада се не квари, јер у њој пребива сила Духа Светога.

Тропар Богојављења:

У Јордану када си се крштавао Господе,
показало се поклоњење Тројици,
јер глас Родитеља сведочаше за Тебе,
именујући Те Сином Љубљеним,
а Дух у виду голуба,
потврђиваше истинитост речи:
Христе, Боже, Који си се јавио и свет просветио, слава Теби!

Радио Православне Епархије бачке
064/811-8633
muzika@blagovesnik.rs
urednik@blagovesnik.rs
info@blagovesnik.rs
fotografije@blagovesnik.rs
tehnika@blagovesnik.rs

www.blagovesnik.rs