Радио уживо
Епархија бачка Радио Беседа Радио Тавор Радио Славословље Сајтови СПЦ
Контакт-редакција
Почетна Актуелно Архива Вести из Епархија Распореди богослужења

Архива...

» ОБАВЕШТЕЊЕ!
» ПРЕДАВАЊЕ У НЕДЕЉУ!
» КРСТОПОКЛОНА НЕДЕЉА
» ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА, 27.03.2019.
» ОДЖАНО ПРЕДАВАЊЕ У КУЛИ
» ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКИХ НАМЕСНИШТАВА СУБОТИЧКОГ И СОМБОРСКОГ
» ПАЧИСТА НЕДЕЉА
» ОБЕЛЕЖЕНА ДВАДЕСЕТОГОДИШЊИЦА БОМБАРДОВАЊА
» ОБАВЕШТЕЊЕ!
» Опасни портпароли
» ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА, 20.03.2019.
» НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА
» Теодорова субота у Гакову
» МОЛЕБНИ КАНОН СВ. ТЕОДОРУ ТИРОНУ
» РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА У ТОКУ ВЕЛИКОГ ПОСТА
» ОБАВЕШТЕЊЕ!
» Став Српске Православне Цркве о црквеној кризи у Украјини
» Лични став уз „Став Српске Православне Цркве о црквеној кризи у Украјини”
» ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА, 13.03.2019.
» Велики канон Светог Андрије Критског

НАЛАГАЊЕ БАДЊАКА У АРХИЈЕРЕЈСКОМ НАМЕСНИШТВУ СОМБОРСКОМНа платоу испред крста на тргу Св. Ђорђа, сомборско свештенство је на Бадњи дан извршило обред благосиљања бадњака.
При полагању бадњака, свештеницима су се придружили представници градске управе, одборници СПЦО сомборске, као и госпођа Душанка Голубовић, градоначелница Сомбора.
Преко хиљаду освећених гранчица бадњака подељено је грађанима Сомбора.

Након обреда, презвитер Срђан Нешић је прочитао Божићни поздрав у име СПЦО сомборске.


ГАЛЕРИЈА СЛИКА...У Бездану, обред освећења бадњака је извршио протојереј Срђан Перић.

ГАЛЕРИЈА СЛИКА...

Стапар - свечана литија која је кренула од храма улицама Стапара па преко Циврићеве јамуре, дошла је до храма Ваведења Пресвете Богородице где ју је сачекало пуно окупљених мештана.
Освећење и налагање бадњака обавили су презвитер Зоран Малешевић, парох први стапарски уз саслужење сабрата презвитера Милана Цирара и уз свесрдно залагање дечијег хора који је својим појањем и предивним гласовима улепшао ово молитвено окупљање.

ГАЛЕРИЈА СЛИКА...

У Koлуту, обред освећења бадњака је извршио презвитер Бранислав Шијачић.


ГАЛЕРИЈА СЛИКА...У насељу Билић , деца такође радосно дочекују Божић.У Кљајићеву и Чонопљи, обред освећења бадњака је извршио протонамесник Бошко Симић.

ГАЛЕРИЈА СЛИКА...

Апатин-У навечерје празника Рођења Христовог 06. јануара текуће године служена је свечана вечерња служба у храму Сабора Светих апостола. Вечерњим богослужењем началствовао је презвитер Жељко Васић, парох апатински уз саслужење апатинских свештеника. Након вечерње службе изведен је празнични програм, који су извели ученици верске наставе Основне школе,, Жарко Зрењанин " из Апатина предвођени својим вероучитељем Александром Верићем. Саборовање око храма на Дунаву завршено је налагањем бадњака у порти храма.

ГАЛЕРИЈА СЛИКА...

Бадњак (у неким крајевима зван и весељак) је грана дрвета или младо дрво која се код православних Срба обредно налаже на ватру домаћег огњишта на Бадње вече. Дрво за бадњак, најчешће млад и прав цер, сече се ритуално рано ујутру на Бадњи дан. Будући да данашњи начин становања не дозвољава ватру на огњишту, бадњак је најчешће представљен церовом гранчицом којом се на Бадњи дан украси дом.

Стапар- у Стапар су обред освећења бадњака извршили презитер Зоран Малешевић и презвитер Милан Цирар.

ГАЛЕРИЈА СЛИКА...

Бадњак се свечано ложи у знак сећања на ватру коју су по народном предању витлејемски пастири наложили у пећини у којој се родио Исус Христос, да би огрeјали божанско новорођенче и његову мајку.

Српска традиција налагања бадњака, изворно везана за домаће огњиште, прелази за време Краљевине Србије и у јавни простор. Међу њеним војницима развио се обичај да ложе бадњаке у касарнама. За време Краљевине Југославије војна церемонија са бадњаком даље је разрађена и стандардизована у правилима службе, али је њеном извођењу дошао крај избијањем Другог свјетског рата. Од задње деценије двадесетог века, Српска православна црква и локалне заједнице организују јавне прославе Божића у којима бадњак има битну улогу. Парохијани га на Бадњи дан свечано посеку и одвезу до цркве, у чијој порти се обави налагање бадњака уз благосиљање свештеника. Свечаност се завршава дружењем парохијана окупљених око ватре.

Радио Православне Епархије бачке
064/811-8633
muzika@blagovesnik.rs
urednik@blagovesnik.rs
info@blagovesnik.rs
fotografije@blagovesnik.rs
tehnika@blagovesnik.rs

www.blagovesnik.rs