Радио уживо
Епархија бачка Радио Беседа Радио Тавор Радио Славословље Сајтови СПЦ
Контакт-редакција
Почетна Актуелно Архива Вести из Епархија Распореди богослужења

Архива...

» ОБАВЕШТЕЊЕ!
» ПРЕДАВАЊЕ У НЕДЕЉУ!
» КРСТОПОКЛОНА НЕДЕЉА
» ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА, 27.03.2019.
» ОДЖАНО ПРЕДАВАЊЕ У КУЛИ
» ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКИХ НАМЕСНИШТАВА СУБОТИЧКОГ И СОМБОРСКОГ
» ПАЧИСТА НЕДЕЉА
» ОБЕЛЕЖЕНА ДВАДЕСЕТОГОДИШЊИЦА БОМБАРДОВАЊА
» ОБАВЕШТЕЊЕ!
» Опасни портпароли
» ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА, 20.03.2019.
» НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА
» Теодорова субота у Гакову
» МОЛЕБНИ КАНОН СВ. ТЕОДОРУ ТИРОНУ
» РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА У ТОКУ ВЕЛИКОГ ПОСТА
» ОБАВЕШТЕЊЕ!
» Став Српске Православне Цркве о црквеној кризи у Украјини
» Лични став уз „Став Српске Православне Цркве о црквеној кризи у Украјини”
» ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА, 13.03.2019.
» Велики канон Светог Андрије Критског

БОЖИЋНИ ПОЗДРАВ СПЦО СОМБОРСКЕМир Божији- Хрисотос се Роди!
Ваистину се роди!
Драга браћо и сестре у Христу и сви људи добре воље, ево нас и ове године пред празником Божића, празником безмерне љубави Божије, највеће радости целој Творевини јер се рађа Син Божији као човек, као један од нас.
Шта нам је то , драга браћо, шта нам је најважније имати на уму , у срцу и души на данашњи дан кад славимо Онога по чијем смо образу створени? Најважније је да имамо у срцу љубав, љубав и радост за Христа Богомладенца и за сву браћу своју, за све људе света јер Бог долази међу нас да нам донесе мир и љубав, да покаже да смо сви Његови.
А да ли ми одговарамо на ту безмерну љубав према човеку због које је ушао у историју и постао један од нас само зато што Му је стало до нас више него нама самима до себе?
Не, не одговарамо јер имамо немир, имамо страхове, наша савест нас подсећа да носимо неокајане грехе.
Највећи грех данас, драго браћо и сестре, јесте одсуство радости.
Уместо да се радујемо певајући “Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља.” (ЛК. 2.14) , ми смо подозриви, завидни I самољубиви. Данас нам је породица угрожена више него икад баш због одсуства радости. Угрожена је од нас самих, њених чланова јер немамо Христову љубав у свом срцу. Чланови породице не комуницирају међусобно због своje самовољe, шкртости и егоизма које нам је испунило срца. Како онда да не буде ратова између народа и држава?
Бог нас позива „да сви једно буду“, а то је могуће само ако у другом човеку видимо једнако вредну особу. Не може човек да живи без другог човека, односно може, али то је онда пакао већ сада на земљи. Данас када Пресвета Богородица рађа превечнога Бога у свету, такође влада невиђени егоизам који се огледа и у страшним пороцима које поробљавају свет : наркоманија, алкохолизам , невиђени разврат, лењост, гнев, мржња, завист, среброљубље незаситно, гордост, чедоморство , једном речју безосећајност. То све рађа још вечу тугу, празнину, депресију од које се жели побећи. Али браћо небојмо се, уместо овоземљаских брига и страха, боримо се да победимо сваку своју страст јер линија добра и зла не пролази кроз границе држава, народа, религија, већ тачно кроз срце свакога од нас. Ту се води битка за и против Христа.
Познаћете истину и истина ће вас ослободити...“Свако ко чини грех, роб је греху.“ (Јн 8, 32.34).
Ратујмо против страсти и греха и небојмо се: Бог је увек са нама – Емануил- и он је тај Мир, неизрецив Мир Царства небескога који је заснован на несхватљивој љубави Оца небеснога „Који тако заволе свет да и Свога Сина јединороднога дао да нико не погине ко верује у Њега, него да свако има живот вечни.“ (Јн 3,16).

Радујући се пред рођењем Богомладенца Христа, веселимо се и певајмо „Мир Божији- Христос се роди! Ваистину се роди!“.

Ваши молитвеници пред Богом: у име свештеника Српске православне црквене општине сомборске, протојереј Срђан Перић, парох светојованске цркве у Сомбору.

Радио Православне Епархије бачке
064/811-8633
muzika@blagovesnik.rs
urednik@blagovesnik.rs
info@blagovesnik.rs
fotografije@blagovesnik.rs
tehnika@blagovesnik.rs

www.blagovesnik.rs