Радио уживо
Епархија бачка Радио Беседа Радио Тавор Радио Славословље Сајтови СПЦ
Контакт-редакција
Почетна Актуелно Архива Вести из Епархија Распореди богослужења

Архива...

» ОБАВЕШТЕЊЕ!
» ПРЕДАВАЊЕ У НЕДЕЉУ!
» КРСТОПОКЛОНА НЕДЕЉА
» ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА, 27.03.2019.
» ОДЖАНО ПРЕДАВАЊЕ У КУЛИ
» ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКИХ НАМЕСНИШТАВА СУБОТИЧКОГ И СОМБОРСКОГ
» ПАЧИСТА НЕДЕЉА
» ОБЕЛЕЖЕНА ДВАДЕСЕТОГОДИШЊИЦА БОМБАРДОВАЊА
» ОБАВЕШТЕЊЕ!
» Опасни портпароли
» ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА, 20.03.2019.
» НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА
» Теодорова субота у Гакову
» МОЛЕБНИ КАНОН СВ. ТЕОДОРУ ТИРОНУ
» РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА У ТОКУ ВЕЛИКОГ ПОСТА
» ОБАВЕШТЕЊЕ!
» Став Српске Православне Цркве о црквеној кризи у Украјини
» Лични став уз „Став Српске Православне Цркве о црквеној кризи у Украјини”
» ЛИТУРГИЈА ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА, 13.03.2019.
» Велики канон Светог Андрије Критског

СПОМЕН ПЛОЧА ДР ЈОВАНУ ЈОЦИ ЛАЛОШЕВИЋУНа улазу у родну кућу доктора Јована Јоце Лалошевића, откривена је спомен-плоча овом истакнутом Сомборцу за учешће у процесу присаједињења Војводине Србији. Чланови градске управе града Сомбора, свештенство при Светођурђевском храму у Сомбору и сабрани народ са радошћу су испратили моменат када су: градоначелница Душанка Голубовић и чукунунук Јована Јоце Лалошевића, Милан Лалошевић, открили новопостављену спомен-плочу.
Након тога,у храму Светог великомученика Георгија одржан је парастос учесницима присаједињења Војводине Србији. Том приликом отац Саво Николић, архијерејски намесник сомборски је у обраћању присутнима подсетио на важност овог великог догађаја и жртву наших предака која је била кључна да данас живимо на овим просторима и да како разним кулурно-уметничким дешавањима а нарочито молитвено чувамо успомену на наше славне претке и суграђане.
После тога окупљени народ је прешао у Српску Читаоницу где је био и завршни део ове свечаности, а програм су песмом украсили и хористи Сомборског певачког друштва као и Црквеног хора ”Свети цар Константин и царица Јелена”. Важно је напоменути, да је доктор Јован Јоца Лалошевић био кључна личност за оснивање и Српског певачког друштва, те су хористи извели њему у част неколико родољубивих песама као и химну Републике Србије.
У наставку су се присутнима обратили чланови Српске читаонице који су прочитали неколико одломака из дневника др Јована Јоце Лалошевића, а за сам крај на општу радост присутних телефонски се укључио унук Јована Јоце Лалошевића, који по деди носи и име и живи у Београду.
Он је изнео неколико значајних прича о свом деди, и подсетио нас на његову љубав према роду, отачаству и музици коју је неизмерно волео.
Чланови породице Лалошевић су на овај догађај дошли са различитих страна,а посебно наглашавамо жртву и љубав његовог чукунунука Милана који је за ову прилику дошао из Лондона и на тај начин показао колико је захвалан Сомбору и Сомборцима што чувају сећање, те  и данас након столећа показују велику љубав према свему ономе што је његов предак и наш суграђанин учинио за све нас.

ФОТОГАЛЕРИЈА СЛИКА...


Радио Православне Епархије бачке
064/811-8633
muzika@blagovesnik.rs
urednik@blagovesnik.rs
info@blagovesnik.rs
fotografije@blagovesnik.rs
tehnika@blagovesnik.rs

www.blagovesnik.rs