Радио уживо
Епархија бачка Радио Беседа Радио Тавор Радио Славословље Сајтови СПЦ
Контакт-редакција
Почетна Архива Вести из Епархија Распореди богослужења

Архива...

» ПРАЗНИК СРЕТЕЊА ГОСПОДЊЕГ У СОМБОРУ
» ПРАЗНИК СВ. ТРИФУНА
» Саопштење за јавност
» Торжестваена Литургија на 10-годишњицу устоличења Патријарха московског и све Русије г. Кирила
» Сабор Светог Јована Крститеља - Слава Епископа бачког Иринеја
» Владимир Путин посетиo храм Светог Саве
» ПРАЗНИК СВЕТОГ АРХИЂАКОНА СТЕФАНА
» САБОР ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ
» Божићна посланица Српске Православне Цркве
» Несаломив је дух српског народа
» ОБАВЕШТЕЊЕ
» ОБАВЕШТЕЊЕ
» ПАТРИЈАРХ КИРИЛ: СРЕЋАН ПОРОДИЧНИ ЖИВОТ СВЕШТЕНИКА ЈЕ ПАСТИРСКИ ЗАДАТАК
» ОБАВЕШТЕЊЕ
» Упокојио се др Живорад Смиљанић
» ПРАЗНИК СВ. АНДРЕЈА ПРВОЗВАНОГ
» ЕПИСКОП БАЧКИ ИРИНЕЈ УЧЕСТВОВАО У РАДУ НАУЧНОГ СКУПА ПОСВЕЋЕНОГ АУТОКЕФАЛИЈИ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
» Епископ бачки Иринеј: Изворна и савремена аутокефалија
» ПРЕДАВАЊЕ У КУЛИ
» Гостовање Епископа бачког Иринеја у емисији „Архипастир

СПОМЕН ПЛОЧА ДР ЈОВАНУ ЈОЦИ ЛАЛОШЕВИЋУНа улазу у родну кућу доктора Јована Јоце Лалошевића, откривена је спомен-плоча овом истакнутом Сомборцу за учешће у процесу присаједињења Војводине Србији. Чланови градске управе града Сомбора, свештенство при Светођурђевском храму у Сомбору и сабрани народ са радошћу су испратили моменат када су: градоначелница Душанка Голубовић и чукунунук Јована Јоце Лалошевића, Милан Лалошевић, открили новопостављену спомен-плочу.
Након тога,у храму Светог великомученика Георгија одржан је парастос учесницима присаједињења Војводине Србији. Том приликом отац Саво Николић, архијерејски намесник сомборски је у обраћању присутнима подсетио на важност овог великог догађаја и жртву наших предака која је била кључна да данас живимо на овим просторима и да како разним кулурно-уметничким дешавањима а нарочито молитвено чувамо успомену на наше славне претке и суграђане.
После тога окупљени народ је прешао у Српску Читаоницу где је био и завршни део ове свечаности, а програм су песмом украсили и хористи Сомборског певачког друштва као и Црквеног хора ”Свети цар Константин и царица Јелена”. Важно је напоменути, да је доктор Јован Јоца Лалошевић био кључна личност за оснивање и Српског певачког друштва, те су хористи извели њему у част неколико родољубивих песама као и химну Републике Србије.
У наставку су се присутнима обратили чланови Српске читаонице који су прочитали неколико одломака из дневника др Јована Јоце Лалошевића, а за сам крај на општу радост присутних телефонски се укључио унук Јована Јоце Лалошевића, који по деди носи и име и живи у Београду.
Он је изнео неколико значајних прича о свом деди, и подсетио нас на његову љубав према роду, отачаству и музици коју је неизмерно волео.
Чланови породице Лалошевић су на овај догађај дошли са различитих страна,а посебно наглашавамо жртву и љубав његовог чукунунука Милана који је за ову прилику дошао из Лондона и на тај начин показао колико је захвалан Сомбору и Сомборцима што чувају сећање, те  и данас након столећа показују велику љубав према свему ономе што је његов предак и наш суграђанин учинио за све нас.

ФОТОГАЛЕРИЈА СЛИКА...


Радио Православне Епархије бачке
064/811-8633
muzika@blagovesnik.rs
urednik@blagovesnik.rs
info@blagovesnik.rs
fotografije@blagovesnik.rs
tehnika@blagovesnik.rs

www.blagovesnik.rs