Објављено: Пон, нов 13th, 2017

ЖРТВЕ БАТИНСКЕ БИТКЕ НИСУ БИЛЕ УЗАЛУДНЕ, СРБИЈА ПОНОСНО ЧУВА УСПОМЕНУ НА СВОЈЕ ХЕРОЈЕ И ГРАДИ БОЉУ БУДУЋНОСТ

Share This
Tags

На левој обали Дунава, код Бездана 11. новембра 2017. године, обележена је 73. годишњица Батинске битке, једне од највећих и најтежих ратних операција у претпоследњој ратној години.

Свечаној академији,  испред обновљеног  спомен комплекса и Музеја Батинске битке,  учесницима НОР-а, гостима и свима који су дошли да одају почаст погинулим југословенским и борцима Црвене армије обратили су се: председница  Владе Србије Ана Брнабић, председник Владе АП Војводине Игор Мировић, градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и Њ.Е. Александар Васиљевич Чепурин, амбасадор Руске Федерације у Србији..

Својим наступом, леп, сунчан дан на левој обали Дунава, код Бездана додатно је  улепшао  хор Црвене армије „Александров“.

У Батинској битки, за три недеље колико је трајала, погинула су  2243 борца,  856 југословенски х и 1387 совјетских бораца. Њима и  њиховом делу одата је почаст.

У свом обраћању, премијерка Ана Брнабић је подсетила да је Батинска  битка је  остала упамћена  по највећем броју учесника  и по свом интензитету, те да је оваплоћење мисли великог руског писца Лава  Толстоја да би „човек би читав свој живот би требало да проживи као једно херојско дело“.

 

Председник Покрајинске Владе Игор Мировић је у свом обраћању истакао да су у борбама против фашизма са руским и српским народом учествовали и припадници других народа.

Њ.Е. Александар Васиљевич Чепурин, амбасадор Руске Федерације, захвалио се свима који су дошли на обележавање 73. годишњице Батинске битке, јер сећање на пале руске и српске хероје је вечна руска и српска традиција,.

„Ми сада имамо одличну прилику да од наших земаља направимо просперитетне земље, да живот људи учинимо бољим и ми то хоћемо да урадимо. Спремни смо за то и за то имамо подршку у Србији. Ми то морамо урадити тако, да нико никада више не гине на ратиштима. Истовремено,  не можемо и не смемо да заборавимо наше ослободилачке ратове од фашистичке инвазије и агресије. Батинска битка је имала гигантски значај за читаву историју. Совјетска армија је учествовала у ослобађању дела територије Југославије и у борбама које су водили на овој територији погинуло је 1297 војника Црвене армије, који сада леже у заједничкој братској гробници у Сомбору коју смо обновили са градом Сомбором, на чему сам градоначелници Сомбора неизмерно захвалан“, рекао је Њ.Е. Чепурин.

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић је у свом обраћању такође говорила о историјском контексту и значају Батинске битке и истичући значајан допринос у коначној победи над фашизмом.

„Међу више од 2000 страдалих  погинуло је 82-оје Сомбораца.  Град Сомбор овој битци дао је допринос и као значајан болнички центар у којем је било смештено више од  11000 рањених војника. У знак сећања и захвалности на овај догађај 1981. године отворен је спомен комплекс и музеј Батинске битке. Као такав он представља једно  од укупно два здања у Војводини која су изграђена на месту самог одржавања битке: Од тада до данас,  ово здање које представља и има и културно-историјски значај,  под заштитом је Покрајинског завода за заштиту споменика културе. Данас,  након готово три деценије, присуствујемо поновном отварању обновљеног Музеја Батинске битке  и имамо прилику да поново одамо почаст погинулим жртвама и борцима којима дугујемо нашу слободу и нашу будућност“ , казала је Голубовић и захвалила се Покрајинској влади, председнику  Мировићу који је дао личну иницијативу и подршку да се обнови Музеј Батинске битке.  „Обновом спомен комплекса  скинули смо  сенку и заборав са лица палих бораца и поново вратили  вредност жртви за слободу. Данас,  на овом месту,  овим чином смо умили наш образ, образ Војводине, али и целе Србије јер се данас налазимо на тромеђи Републике Србије са државама Хрватском и Мађарском. Данас са овога места које представља средишњу тачку најзначајнијег пловног пута Европе – Дунаву – можемо сваком да поручимо да је Србија поново уређена земља, да Србију вреди поштовати. Србија цени појединачни допринос у општем интересу, Србија цени и негује и чува своју прошлост, пажљиво гради своју садашњост и планира своју будућност. У знак сећања, у знак захвалности и поштовања слава борцима чувене Батинске битке“, истакла је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић.

Након Свечане академије положени су венци и представници Републике Србије, АП Војводине, града Сомбора, као и сви присутни посетили су реновирано здање Музеја Батинске битке.

***

Премијерка Владе Србије Ана Брнабић и Њ.Е. Александар Васиљевич Чепурин, амбасадор Руске Федерације,  пре одласка на спомен комплекс Музеја Батинске битке и церемоније обележавања  73. годишњице Батинске битке положили су венце на Споменик борцима НОР-а и споменик  погинулих бораца Црвене армије.