ВРБИЦА У СОМБОРУ

Share This
Tags

naslovna

ВРБИЦА – ЛАЗАРЕВА СУБОТА (грч: Σάββατο του Λαζάρου), или Субота Св. праведног Лазара, уочи Цвети, посвећена је васкрсењу Лазара из Витиније, кога је Исус Христос после четвородневног пребивања у гробу васкрсао из мртвих. Овај празник је установљен у Јерусалиму крајем IV века. После васкрсења, Лазар је био Епископ на Кипру. Овај празник са полуваскрсним богослужењем у великом је поштовању код Срба, и многи га славе као своју Крсну славу.
На Врбицу се увек држала литија изван храма, тј. у Суботу Лазареву после подне. Сведочанстава ο Врбици имамо већ крајем IV века, од Силвије Аквитанке, која је описала богослужење Јерусалимске цркве тога времена. У литији су учествовали, као и данас, одрасли и деца носећи у рукама гранчице маслина и палми. У крајевима где нема маслина и палми носе се граничице врбе. Зато се ова литија и назива Врбицом. Гранчице врба освећују се посебном молитвом и кропљењем освећеном водом на Цвети, на јутрењу, и деле се вернима, који их чувају током године за славском иконом.

И верници из Сомбора су ове године, предвођени сомборским свештенством: презвитером Савом Николићем, архијерејским намесником сомборским, протоjeрејем Александром Лазићем; протонамесником Браном Влајковићем; презвитерима: Срђаном Нешићем, Браниславом Шијачићем, ђаконом Дејаном Новаковићем и протојерејем-ставрофором Славком Обрадовим походили Литију. Литија се кретала од Храма Св. великомученика Герогија, главном улицом (Краља Петра I) , преко Венца Степе Степановића,Венца Живојина Мишића,Видовданског трга, Венцем Радомира Путника и улицом Краља Петра I где се вратила у храм у коме је служено вечерње богослужење. У Литији су учествовали и припадници Војске Србије, чланови ГКУД-а ”Раванград” и ГКУД-а „Сомбор“ из Сомбора.

ФОТОГАЛЕРИЈА