Објављено: Уто, авг 23rd, 2016

ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНИ МИРОСЛАВУ ЈОСИЋУ ВИШЊИЋУ У СТАПАРУ

Share This
Tags

У Стапару, у дворани Српске православне црквене општине стапарске , са благословом Његовог Преосвештенства Господина др Иринеја, у понедељак, 22. августа 2016. године, одржано је вече сећања на живот и дело Мирослава Јосића Вишњића.
Пред пуном двораном, присутнима се обратио и презвитер Зоран Малешевић, парох стапарски.
На трибини су учествовали: др Стојан Бербер, књижевник из Сомбора ,Маринко Арсић Ивков, књижевник из Београда ,Мирослав Божин, новинар из Новог Сада,и унук покојног Мирослава Јосића Вишњића који је читао одломке из неколико Јосићевих дела.

Писац који је српскu књижевност задужио са десет романа и 124 приче, написаних руком у обичној свесци повезаној концем, Мирослав Јосић Вишњић преминуо је у Београду 2015. године. За собом је оставио импресиван опус од 30 књига штампаних у око стотину хиљада примерака. Уз романе и приповетке, објављивао је и песме, збирке разговора, преписку и друге текстове.

Рођен је 15. децембра 1946. у Стапару, у родном месту завршио је основну школу, а Учитељску школу у Сомбору. На Филолошком факултету у Београду апсолвирао је на Катедри за општу књижевност и теорију књижевности.

Дуго је хонорарно радио као лектор, коректор и технички уредник у разним издавачким кућама, листовима и часописима. Био је секретар листа „Студент“ (генерација 68, до смене редакције), покретач библиотеке „Нови Албатрос“, уредник у Српској књижевној задрузи, један од првих приватних издавача „Књижевном фабриком МЈВ и деца“.

14074505_1572021653104289_1735846895_o
Фотогалерија