Свечана академија „Деца бесмртности” одржана у Српском народном позоришту

Share This
Tags

IMG_4059-300x200

У великој дворани Српског народног позоришта у Новом Саду, поводом 75 година од Рације у Јужној Бачкој, у организацији Српске православне Црквене општине новосадске, одржана је 23. јануара 2017. године свечана академија под називом Деца бесмртности. Академији су присуствали Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки др Иринеј, Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије, епископи врањски Пахомије и крушевачки Давид, Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, Мирослав Илић, помоћник покрајинског секретара за културу задуженог за сарадњу са Црквама и верским заједницама.

У име и са благословом Епископа бачког, сабранима је беседу упутио Митрополит загребачко-љубљански Порфирије, који је између осталог, рекао: „На данашњи дан када се сећамо жртава и када се молимо њима, учимо се од њих, јер учећи се од њих, ми се учимио из Јеванђеља, из љубави Божје, које се сећамо сакодневно, а која вели опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим… Стојећи пред мученицима светим на данашњи дан учимо да нисмо ми ти који другима суде, али да нисмо ми ти који сами себи праштају. Бог је тај који суди и који прашта, а знамо да је Он пре свега и изнад свега Љубав. Наше је да стојећи пре Христом, чупамо из свог срца сваку злу помисао, нарочито против брата свога. Нека молитвама новомученика све нас Господ благослови, да нас покрене на свако добро, на љубав, на међусобно разумевање и пре свега на спремност да другог разумемо из његове позиције и да га прихватамо управо онаквим какав он јесте”.

[soundcloud url=“https://api.soundcloud.com/tracks/304281984″ params=“color=ff5500″ width=“100%“ height=“166″ iframe=“true“ /]

У програму одржаном у СНП учествовали су драмски уметници Милена Јакшић, Небојша Глоговац и Милош Станковић, као и хор Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин, хор новосадске Јеврејске општине Хашира и Оркестар Томице Николића, који су извели неколико пригодних композиција. На крају програма емитован је документарни филм у продукцији Епархије бачке Деца бесмртности.

ФОТОГАЛЕРИЈА