ПРОСЛАВА УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У АРХИЈЕРЕЈСКОМ НАМЕСНИШТВУ СОМБОРСКОМ

Share This
Tags

На празник Успења Пресвете Богородице, 28. августа,  новоадаптиран  Храм Успења Пресвете Богородице на Светоуспенском гробљу(Велико православно гробље) у Сомбору прославио је своју славу.
Празнично славље је почело служењем бденија уочи празника. На сам дан празника,  у адаптираном храму, Светом Литургијом је началствовао презвитер Саво Николић, архијерејски намесник сомборски уз саслужење протојереја-ставрофора Славка Обрадова, протојереја Александра Лазића, најстојатеља храма и ђакона Дејана Новаковића.
Након трократног опхода око храма, пререзан је славски колач и благосиљано је славско кољиво које је ове године принео кум Здравко Бјелајац са породицом. За следећу годину, кумства се прихватила Александра Росић.

Приликом трократног опхода око светоуспенскох храма, славску радост молитвено је увеличао и протојереј Срђан Перић , који је освештао славски колач и жито.

Отац Александар је у својој беседи заблагодарио Господу, који је добротом и љубављу свих оних који брину о овом храму обновио ово богослужбено место, првенствено Градској управи  града Сомбора  и свима онима који су на било који начин допринели да овај храм буде обновљен. Такође, велику захвалност отац Александар је упутио и овогодишњим кумовима породици Бјелајац (Здравку и Снежани), који су за обнову и куповину онога што храм потребује даривали новчани прилог.
Светоуспенски храм је саграђен 1792.године.

 

ФОТОГАЛЕРИЈА

Кљајићево- Прослава славе Кљајићеву је отпочела бдењем , које су служили презвитер Саво Николић, архијерски намесник сомборски   и протонамесник Бошко Симић.

Светом Литургијом је началствовао протонамесник Бошко Симић.

Овогодишња кума је Зорица Карас и њена породица, за наредну годину се пријавила  Невенка Деветаковић. После  вечерњег богослужења, чин  освећења славског жита и резања славког колача је  обавио презвитер Бранислав Шијачић, презвитер Стојан Марић и протонамесник Бошко Симић.  Пригодне беседе су одржали отац Бранислав и отац Бошко.

ФОТОГАЛЕРИЈА

У Храму Св.великомученика Георгија,  Свету Литургију је служио презвитер Бранислав Шијачић.

ФОТОГАЛЕРИЈА

У навечерје празника Успења Пресвете Богородице,  служено је бденије у храму  на стапарској Водици.
На сам дан празника свету литургију је служио презвитер Зоран Малешевић, парох стапарски. После трократног опхода око храм.а освећен и пререзан је славски колач који су принели овогодишњи кум, Ђорђњ Муцић са породицом који је светом храму приложио икону Успења и две олтарске столице. Кумство за следећу годину је преузео Милан Аперлић са породицом. Вечерње богослужење у храму Ваведења Пресвете Богородице је служио презвитер Саво Николић,  архијерејски намесник сомборски  уз присуство протојереја Предрага Билића пароха ветерничког,протонамесника Александра Зељковића пароха младеновачког,презвитера Жељка Васића пароа апатинског и презвитера Владимира Марков, пароха силбашког. По завршетку  богослужењем, Српски православни црквени хор „Св. цар Константин и царица Јелена“ из Сомбора је приредио мали духовни концерт .