Прослава Храмовне славе Спаваљивања моштију св. Саве у Црвенки

Share This
Tags

На благословени дан у који наша света саборна Црква слави спаљивање моштију светог и Богоносног оца нашег Саве, првог архиепископа Српског, православна парохија при храму истоименог светитеља, Светог Саве у Црвенки, прославила је славу свога храма, благодаћу Божијом у миру, радости и љубави.
Славље је почело празничним бденијем, које је служио, месни парох, презвитер Милош Петровић, уз учешће сабраног народа.
На сам дан празника, предстојатељ евхаристијског сабрања био је високопречасни презвитер Сава Николић, архијерејски намесник сомборски, уз саслуживање пречасних презвитера: Стојана Марића пароха сивачког, Бошка Симића пароха кљајићког, Александра Зељковића пароха младеновачког, Милоша Петровића пароха црвеначког и ђакона сомборског Дејана Новаковића. Пречасни архијерејски намесник сомборски, презвитер Сава Николић, након прочитаног празничног еванђелског зачала обратио се хришћанима у Црвенки са благовесним речима и поукама светосавског и нашњег пута вере, наде и љубави ка Васкрсломе Богу Логосу. Верни народ је своје учешће у прослави храмовне славе изразио првенствено својим присуством у литургиском слављу, причешћујући се заједничким јелом и пићем Живота Вечног, а након благодарења и својим залагањем за припрему трпезе љубави, тојест, послужења за све присутне који су долазили током целодневне прославе храмовне славе. Након трократног опхода око светог храма и прочитаних светих Јеванђеља, обављен је помен ктиторима, приложницима, свештенослужитељима и свим упокојеним верницима нашег светог храма. Потом је обављен благослов кољива и пререзан је славски колач поводом храмовне славе. Надлежни парох се захвалио браћи свештеницима на богослужењу, поздравивши славске кумове и верни народ. Овогодишњи славски кумови Весна и Владимир Недић кумство за наредну годину предали се госпођи Радојки Каралић. Породица Недић је у знак пажње и љубави поклонила светом храму свето Јеванђеље за богослужбене потребе,
Вечерњим богослужењем, које је почело у 17,00 часова, началствовао је: пречасни протојереј Предраг Толимир парох телепски уз саслужење протонамесникâ Дарка Јелића пароха бајшанског, презвитера Брислава Тошића пароха кулскг, презвитера Далибора Ратника пароха жедничког, презвитера Радована Маљковића пароха ађанског, Звонка Ангелова пароха суботичког, Владимира Маркова пароха силбашког, презвитера Стојана Марића пароха сивачког и презвитера Младена Глушца пароха апатинског. Пречасни презвитер Стојан Марић је у пригодној беседи поздравио славске кумове и присутне вернике, нагласивши печат Светога саве као искру и семе вере сваког хришћанина који „Водом и Духом“ долази на свет. „ Свети Сава није светило само наше помесне цркве у Србији, него светило за сву хришћанску васељену. Он је Васкрситељ и сведок Васкрслога, зато се данас радује са локалном црквом у Црвенки“, истака је отац Стојан. Надлежни парох се захвалио презвитеру Стојану на предивној беседи, подсетио на подударање овогодишњег празника са прославом патрона Велике цркве у Цариграду, присутној братији свештеницима на молитвеном сабрању и богослужењу, верном народу који је походио наш свети храм и својим трудом допринео лепоти празничног славља. У наставку је у порти храма одржан кратак културно-уметнички програм и трпеза љубави за све присутне. У програму су учествовали: деца из Куд-а „Вук Караџић“ из Црвенке, хор Основне школе „Вук Караџић“ из Црвенке и ученица Владица Кљајић, рециталом и вођењем програма.
Православан црквена општина црвеначка, организовала је славски ручак и вечеру, уз помоћ донатора целокупне прославе: господина Драгана Павићевића директор Д.П. “ЗАЛИВ” из Црвенке, породице Радоњић власници фирме „Ново Плус“ из Црвенке и благочестивог народ сабраног око светог Храма.
ФОТОГАЛЕРИЈА