ПРАЗНИК СВЕТОГ КОЗМЕ И ДАМЈАНА

Share This
Tags

Српска православна црква и верници 14. новембра (1. новембра по јулијанском календару) славе Свете Козму и Дамјана, који се у народу зову и Свети Врачи. Уредништво портала Порекло жели срећу славу свима који славе ове свеце.

Свети Козма и Дамјан су били врачеви, бесребреници и чудотворци. Браћа родом негде из Азије, од оца незнабожца и мајке хришћанке. Отац је умро још док су били деца, те их је мајка узгојила у хришћанском духу. Од Господа су добили дар за исцељење разних болести, како су то добили бесплатно, бесплатно су и лечили именом Господа Исуса Христа, те су им људи дали име још бесребреници што значи бесплатни лекари.

Бог им је дао заповест која гласи: „Забадава сте добили, забадава и дајте”. Толико су били опрезни у бесплатном лечењу људи, да се Козма једном истински наљутио на Дамјана што је узео три јаја од жене коју су излечили по имену Паладија. Толико се Козма наљутио да је наредио да га после смрти не сахране крај брата Дамјана. Али Дамјан је узео та три јајета не као награду, него због тога што га је Паладија заклела Светом Тројицом. Ипак по смрти њиховој у месту Фереману били су заједно сахрањени. И после смрти су исцеливали, када је једном човеку док је спавао ушла змија кроз уста, човек се патио све док пред сам крај живота не позове Свете Врачеве да га исцеле, те га и исцелише.

 

На празник Св. Козме и Дамјана, 14. новембра у Храму Св. великомученика Георгија, Свету Литургију је служио презвитер Бранислав Шијачић уз саслужење ђакона Дејана Новаковића.

ФОТОГАЛЕРИЈА