Патријарх српски г. Иринеј код председника Републике Србије г. Александра Вучића

Share This
Tags

Председник Републике Србије г. Александар Вучић састао се 28. октобра 2017. године, са Његовом Светошћу Патријархом српским г. Иринејем, са којим је разговарао о динамици и могућностима завршетка радова на изградњи Храма Светог Саве у Београду.

 

Председник Вучић и Патријарх Иринеј сагласили су се да би било добро да радови на изградњи буду завршени до 2019. године, како би обележавање 800 година од оснивања прве српске Архиепископије било одржано у новом храму, јединственог изгледа у свету.

Двојица саговорника разговарали су и о положају Српске Православне Цркве на Косову и Метохији, као и о неопходности даљег улагања у очување наших најважнијих културно-историјских споменика.

Председник Вучић упознао је Свјатјејшег са великим изазовима и притисцима са којима се Србија суочава у покушају очувања мира, стабилности и сигурније будућности за нашу децу.

Председник Србије и Патријарх српски г. Иринеј сагласили су се да је витални циљ српске државе очување њене независности и слободе, као и право Србије да доноси одлуке о себи и својој будућности, без уплитања других земаља.

Изражена је забринутост због изузетно ниске стопе наталитета у Србији, а председник Вучић обавестио је поглавара Српске Православне Цркве о различитим подстицајним мерама којима ће држава покушати да поправи такву тешку ситуацију.