Патријарх српски г. Иринеј дочекао министра одбране Руске Федерације г. Сергеја Шојгуа у храму Светог Саве на Врачару

Share This
Tags

 

Венце на споменик , који је посвећен стрељаним ђацима и родољубима у крагујевачким Шумарицама, положили су председник Републике Србије Александар Вучић, председник Владе Републике Србије Ана Брнабић и министри Зоран Ђорђевић, Славица Ђукић Дејановић и Вања Удовичић, бивши председник Републике Србије Томислав Николић, градоначелник Крагујевца Радомир Николић, као и амбасадори из Немачке, Русије, Палестине, Аустрије, Белорусије и бројне делегације из Србије и иностранства.

Након полагања венаца и молебана, у Спомен парку Шумарице покрај споменика стрељаним ђацима и професорима одржан је Велики школски час у знак сећања на стрељане цивиле у Другом светском рату.

Велики школски час и ове године свету шаље поруку да се никада и нигде не понови злочин из Другог светског рата када су фашистичке снаге 1941. године стрељале хиљаде недужних мушкараца, жена и деце, међу којима су били и ђаци и професори Прве крагујевачке гимназије. Ове године, како је и најављено, изведен је драмски приказ Игре бројева крагујевачког књижевника Мирка Демића, а у режији Марка Мисираче. У уметничком програму наступили су глумци Крагујевачког позоришта и гости из Београда, музику је компоновао Бранислав Пиповић, сценограф је Борис Максимовић, а костиме је урадила Драгица Илић.

Глумци који су наступили у драмском приказу су: Миодраг Крстовић, Бојан Жировић, Саша Пилиповић, Милош Крстовић, Никола Милојевић, Чедомир Штајн, Иван Видосављевић, Миодраг Пејковић, Сања Матејић, Јасмина Димитријевић, Никола Пејковић и Реља Марковић.