Објављено: Уто, мај 19th, 2015

Недеља Слепог у Саборном храму у Новом Саду

Share This
Tags

DSCN5380

У недељу Слепог, шесту недељу по Празнику Пасхе, 17. маја 2015.године, у Саборном храму Светог великомученика Георгија у Новом Саду, Његово Преосвештенство Епископ далматински господин Фотије, началствовао је Евхаристијским сабрањем уз саслужење Преосвештене господе: Епископа новосадског и бачког Иринеја, врањског Пахомија, крушевачког Давида, средњоевропског Сергија и јегарског Јеронима, новосадског свештенства и вернога народа Божјег.
Звучни запис беседе:

После великог входа на Светој Литургији Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки господин Иринеј, рукопложио је у свештени презвитерски чин, часног ђакона Леа Малешевића, службеника Катихетског одбора Православне Епархије бачке и ђакона при храму Светог оца Николаја у Новом Саду.

Током Свете Литургије Његово Преосвештенство Епископ средњоевропски господин Сергије у свештени ђаконски чин, рукоположио је ипођакона и катихету из Београда Илију Ромића, клирика средњоевропске Епархије.
.
По сведочењу Његовог Преосвештенства Епископа средњоевропског господина Сергија:,, Господ обећава својим ученицима долазак Духа Светог. Животом у Духу Светом сваки хришћанин покреће и исцељује све око себе. Христос исцељује људе са физичким недостатком чула а исто то чини и Црква Христова, Духом Светим у Светим Тајнама помазујући чула сваком од нас спремајући их за прослављање Бога. Угледајући се на данашњег слепог човека из Светог Јеванђеља и ми треба да отворимо своје духовне очи и да свој поглед усмеримо ка нашим ближњима јер је у њиховим рукама наше спасење.“

После отпуста свете Литургије, Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки господин Иринеј, поздравио је сабрани народ и заблагодарио Његовом Преосвештенству Епископу далматинском господину Фотију, на указаној љубави и началствовању данашњим Евхаристијским сабрањем. Исто тако, Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки господин Иринеј, заблагодарио је и другој браћи архијерејима који су саслуживали на данашњој Светој литургији, уједно честитајући и новорукоположеним жетеоцима на њиви Господњој, пречасном презвитеру Леу Малешевићу и часном оцу ђакону Илији Ромићу.