СВЕТИ НЕКТАРИЈЕ ЕГИНСКИ

Share This
Tags

 

У среду, када је наша Света црква прославља Светог Нектарија Егинског, Свету Литургију у Храму Св. великомученика Георгија је служио протојереј Александар Лазић уз саслужење ђакона Дејана Новаковића.

ФОТОГАЛЕРИЈА

 

Свети Нектарије Егински (грч. Αγιος Νεκταριος Αιγινης), световно име Анастасије Кефаласгрч. Αναστασιος Κεφαλας је православни теолог и светитељ.

Свети Нектарије Егински

Рођен је 1. октобра 1846. у Тракији у сиромашној породици. Био је пети од шесторо деце. Након основне школе, преселио се у Цариград. 1866. године прешао је у град Хиос, где је радио као учитељ. Након десет година службе се замомонашио и узео име Лазар. 1877. примио је монашки постриг под именом Нектарије, и јерођаконски чин. Неколико година је живео у Атини, где је 1885. године дипломирао на Богословском факултету Универзитета у Атини.

1886. године је рукоположен у чин свештеника. Исте године, примио је и чин архимандрита, и постао секретар Александријске патријаршије. 1889. године, изабран је за митрополита Пентаполског. 1892. године Нектарије је примио службу проповедника у Грчкој, а у периоду 1894-1908. водио је теолошку школу у Атини. Након одласка у пензију, живео је у Тројичком манастиру у Егини, по којој се и назива Егински.

Умро је у Атини, 8. новембра 1920. године, од рака простате. Канонизован је 1961. године од стране Цариградске патријаршије.

Над његовом моштима су се дешавала чуда исцељења.