ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У АРХИЈЕРЕЈСКОМ НАМЕСНИШТВУ СОМБОРСКОМ

Share This
Tags

Чином резања славског колача је у ОШ „Никола Вукићевић“ началствовао презвитер Бранислав Шијачић уз саслужење протојереја Александар Лазић. Овогодишњи кум славе je Срђан Шнајдеров.

ФОТОГАЛЕРИЈА

Прослава поводом школске славе Светог Саве у ШОСО „Вук Караџић“ У Сомбору почела је у 14 часова. Прво је све присутне поздравила директорица Соња Дурут и истакла изузетну сарадњу са Црквеном општином сомборском и презвитером Савом Николићем, архијерејским намесником сомборским . Чин резања славског колача и освећење славског кољива обавио је отац Сава Николић који је потом говорио о правој љубави и жртви коју наставници и ученици ове школе свакодневно потврђују. Изузетним трудом и великом љубављу ученика и наставника ове школе, припремљен је достојанствен програм. Кум славе био је отац Сава Николић са својом породицом, који је школи даровао намештај за једну учионицу. Кумство за наредну годину је преузела госпођица Тања Латас.

ФОТОГАЛЕРИЈА

Чин резања славског колача у Пољопривредној школи у Сомбору служио је презвитер Бранислав Шијачић.

ФОТОГАЛЕРИЈА

Свету Лутургију у Кљајићеву је служио протонамесник Бошко Симић . Након Свете Литургије, ученици са веронауке су рецитовали песме посвећене светитељу. Пакетиће и послужење је припремио кум славе дечак Милош Цимеша.Потом је уследило резање колача у цркви Свете Тројицеу у Чонопљи и рецитације.Кум славе је био дечак Душан Момчиловић.

ФОТОГАЛЕРИЈА

Програм поводом дана Светог Саве у Бачком Моноштору почео је у 11 и 15 часова у школској сали. У прелепој атмосфери моношторски ђаци и наставници су прославили школску славу. Чин резања славског колача и освећење славског жита обавио је отац Брана Влајковић који је све присутне поздравио пригодном беседом. Овогодишња кума славе је била госпођа Снежана Стаматовић са својом породицом. Кумство за наредну годину је преузео отац Сава Николић.

ФОТОГАЛЕРИЈА

Програм поводом обележавања школске славе Светог Саве у ОШ „Братство-јединство“ у Бездану почео је у 16 часова. Ученици заједно са својим наставницима припремили су пригодан програм у част Светог Саве. Чин резања славског колача и освећење славског жита обавио је отац Срђан Перић који је свима честитао празник и поучио децу како да постану добри људи. Овогодишњи кум славе је био господин Зоран Зундановић са својом породицом који је школи даровао уметничку слику. Кумство за наредну годину је преузео господин Бојан Драгојевић.

ФОТОГАЛЕРИЈА

У ОШ „Огњен Прица“ у Колуту и ОШ „22 октобар“ у Бачком Брегу, презвитер Бранислав Шијачић је пререзао славки колач и благосиљао славско жито.

ФОТОГАЛЕРИЈА

У Светониколајевском храму у Станишићу на празник Светог Саве Српског Свету Литургију је служио протонамесник Славовољуб Лугоњић у присуству много верника, понајвише деце и њихових родитеља који по обичају долазе поводом овог празника. После литургије је благословено кољиво и славски колач. Овогодишња кума је била Нада Добрић. После литургије је уследило рецитовање деце после чега су дељени пакетићи, као и слаткиши за сву присутну децу на Светој Литургији.

По завршетку литургије је наступила посета школама : „Братство Јединство“ у Светозару Милетићу, „Иван Горан Ковачић“ у Станишићу, „Лаза Костић“ у Гакову и „Петар Кочић“ у Риђици. У свим школама је пререзан колач и благословено кољиво услед чега је протонамесник Славољуб Лугоњић поздравио све присутне пригодном беседом о поштовању свих и свега у овом животу као залогу Светог Саве који је остао да га не заборављамо прославаљајучи тако и милостивог Господа.

У 18 часова је служено вечерње са благосиљањем кољива и славског колача у храму Преноса моштију светог оца Николаја у Риђици.

ФОТОГАЛЕРИЈА

На празник првог српског архиепископа Светог Саве, празничну Литургију у Светониколајевском храму служио је презвитер Стојан Марић.
Велики број деце који је примио Свету тајну Причешћа и тиме се сјединио са Васкрслим Христом учинио је да овај велики и радосни празник постане још радоснији.
Свештеник се присутнима обратио пригодном светосавском беседом, нагласивши том приликом значај живота и дела Светог Саве за нас данас. Освећени су и преломљени славски колачи, а кумови су били часници Црквеноопштинског управног одбора Црквене општине у Сивцу.
Како нам већ и традиција налаже, за сам крај, најмлађи учесници улепшали су празник рецитацијама о Светом Сави, после чега су им подељени пакетићи.

У ОШ „20 октобар“ славски колач је пререзао презвитер Стојан Марић,парох сивачки. После дечије представе подељене су награде најуспешнијим учесницима ликовног и литерарног конкурса, поводом прве Светосавске недеље у ОШ „20 октобар“. Награде су обезбедили часници Црквеноопштинског управног одбора Црквене општине у Сивцу. Светосавска академија је настављена у Дому културе.

ФОТОГАЛЕРИЈА

На благословени дан у који наша света саборна Црква слави Светог и Богоносног оца Саву првог архиепископа Српског, православна парохија при храму истоименог светитеља Светог Саве у Црвенки, прославила је овај празник благодаћу Божијом у миру, радости и љубави.
Празнично славље почело је служењем Вечерњег богослужењем, у којем су учешће узели верници својим присуством. Дан празника започет је „заједничким делом“, евхаристиским благодарењем, као централни догађај за сваки Богом нам дани празникa.
Након прочитане заамвоне молитве сабрани народ Цркве Божије у Црвенки, заједно са својим предстојатељем приступио је тократној литији око светога храма и у радошћу овог богослужбеног хода уз славословно појање тропара богоносном светитељу, читањем јеванђеља и молитвених прозби за своју заједницу, архијереја и место у коме живе. На крају свете Литургије освећено је кољиво и пререзан славски колач. Презвитер Милош Петровић, парох црвеначки, захвалио је овогодишњој куми благочестивој Милици Радуловић на жртви и трудуи залагању да се светосавско славље што красније прослави.
Позвани су и именовани добротвори за наредно празнично светосавско славље, те у љубави као залог добровољности, део славског колача примили су Стефан, Теодор и Антонија Јовичић. Прослава празника настављена је у образовно- васпитним установама: ОШ Вук Караџић, предшколским установама „Веверица“ и „Шећерку“, ОШ Вељко Влаховић у Крушчићу и Средњој стручној школи Црвенка. У свим установама прослава великог Светитеља наше Помесне Цркве уприличена је благосиљањем кољива, резањем славског колача, молитвословљем и пригодним програмом.
Истог дана, након вечерњег богослужења, у част Светога Саве, деца су рецитовала и певала песмице о свом заштитнику и патрону. У знак благодарности и љубави деца су даривана са пригодним поклонима, а као заслужни трудбеник за припрему и извођење рецитала истакла се благочестива госпођа Софија Бошњак катихета ОШ „Вук Караџић“ у Црвенки.

ФОТОГАЛЕРИЈА

Празник светог Саве у Стапару. Свету литургију је служио месни парох презвитер Зоран Малешевић, по завршетку литургије директор основне школе Бранко Радичевић из Стапара Госпођа Јелена Милић је са својим просветним радницима,ђацима и кумовима дошла у свети храм где је пререзан славски колач,након резања колача група ученика са веронауке на челу са вероучитељом Радетом Тодоровићем је извела кратак програм прикладан празнику, овогодишњи школски кум је био господин Миленко Вулиновић а за следећу годину кумство је преузео господин Владислав Живановић. Послеподне у 16 часова служено је вечерње Богослужење и пререзан славски колач који је спремила црквена кума Анастасија Сајловић са својим родитељима а за следећу годину кумство је прихватила Лана Абић са родитељима након благосиљања колача уследиле су рецитације деце са веронауке а и предшколске дечице и свима су подељени пакетићи.

ФОТОГАЛЕРИЈА